Södra Munksjön logotyp, länk till startsidan.
Visionsbild från Skeppsbroparken

Skeppsbroparken - den västra delen

I den västra delen av Skeppsbroparken är det nu full fart! Augusti 2024 börjar arbetet med att färdigställa parken till dess slutliga gestaltning. Här blir det fullt av liv och rörelse och här gestaltas parken genom flera olika rum. Skogslek, temalekpark, bryggor och festplats. Parken är tänkt att passa alla, oavsett ålder!

Arbeten kommer pågå under större delen av tiden men ibland tar det paus. Det är för att ta hänsyn till häckningstiden för de djur som bor i och omkring vattnet. Stundtals kan även delar av parken behöva stängas av helt på grund av säkerhet för de som jobbar och dig som passerar. Då flyttas promenadstråket upp till Skeppsbrogatan. Byggnationen av Skeppsbroparken planeras starta augusti 2024 och beräknas stå klar i december 2025.

Parken är indelad i rum och ska passa alla. De olika rummen har olika karaktär och möjligheter till umgänge, lek och aktiviteter.

Skiss över de olika rummen i parken

Västra entrén från Jordbrovägen
Entrén från Jordbrovägen markeras med en mindre platsbildning och grupper av pelarekar och olika arter av körsbärsträd som blommar rosa om våren och får fina höstfärger. Här finns sittplatser och inslag som vittnar om temalekplatsen som väntar om besökaren fortsätter längs Hälsans stig eller den bevarade tågrälsen som leder in i skogsdungen.

Lekplatsen
Lekplatsens tema är järnväg och tåg där det är de delarna som får ta plats och skapa dess karaktär. Det ska vara spännande att ta sig fram genom lekplatsen som ändrar karaktär och är uppdelad i flera olika sekvenser och rum. Spänger, trädäck, trampstenar och grusgångar leder besökaren in i lekskogen och förbi olika lekstationer. Genom lekplatsen löper det forna industriområdets sista rest i form av ett järnvägsspår, som ska bevaras.

Skogslek, en naturlekplats
Vegetationen i skogsdungen skapar rumslighet och formar mindre platser för barn att upptäcka och leka på. Små och större gläntor med lekattraktioner i form av klätter- och balanslek ges plats. I skogskanten placeras kojor och hyddor. Gungdjur eller ljudlek passar också bra i denna miljö. Gläntorna binds samman med träspänger och hoppstenar i ett större system som också leder till lekplatsen.

Gungplatsen
Lekplatsen fortsätter i öster där gungorna får ta större plats. Här blir det flera typer av gungor; vanliga gungor, bebisgunga för de minsta och en kompisgunga plats. En fin gungställning som fungerar väl med övrig gestaltning föreslås som kan anpassas i höjd så att vissa gungor får vara riktigt höga.

Björklunden
Där parken är som smalast skapas en rofylld lund med gångstråk som sneddar ner i parken. På platsen idag finns ett antal äldre björkar och tidigt om våren blommar narcisser i stora fält. Denna karaktär bevaras och utvecklas. Ytan utvecklas sommartid till att bli äng kompletterad med ängslika
perennplanteringar.

Bryggstråket
Parallellt med björklunden blir ett bryggstråk som leder nära strandkanten och knyter ihop de olika bryggorna till ett gångstråk i vattnet. Här finns ett flertal sittplatser och flanören får en annan upplevelse av promenaden.

Festplatsen
Ett gemensamt vardagsrum för möten, aktivitet och fest ligger i anslutning till Skeppsbrogatan och ger gatan liv. Platsen ligger nära Tallahovsesplanaden och det centrala stråket där mer folkliv förväntas. Kanske kommer uteserveringar finnas på andra sidan gatan där husliv flyttats bakåt till förmån för ett större gaturum.

Visionsbild över den västra ingången till Skeppsbroparken.