Open call för tillfälliga konstprojekt
Konstnärer sökes för open call gällande tillfälliga konstprojekt i Skeppsbron.
SMUAB och samverkande byggaktörer tillsammans med Jönköpings kommuns kultur- och fritidsförvaltning bjuder in konstnärer att presentera och ansöka med sina idéer om tillfälliga konstprojekt inom Stadsutvecklingsprojektet Södra Munksjön i Skeppsbron. Det område som just nu byggs ut ligger vid Munksjöns södra strand, samverkande byggaktörer är Skanska och HSB Göta.
Ett Open call innebär att du som är konstnär kan skicka in ditt förslag där du kortfattat beskriver ett projekt som du skulle vilja genomföra. Några av idéerna väljs sedan ut av en jury och kommer att realiseras med start under 2025. Som ett steg i urvalsarbetet kommer även Jönköpingsbor bjudas in att rösta på sitt favoritförslag.
Under utbyggnad av den västra delen av Skeppsbron finns ambitionen att genomföra konstprojekt som på olika sätt, och under olika långa perioder, kan aktivera och tillföra något till området. Med tillfällig konst menas att konsten inte är permanent utan uppförs under en begränsad tid. Beroende på typ av projekt kan det vara ett konstverk som placeras i området under några månader och upp till några år.
Tillfällig konst
Ett av de övergripande målen med konsten i Södra Munksjön är att skapa förutsättningar för ett engagerat och aktivt samhälle, där delaktighet i utformandet och användandet av de offentliga miljöerna är viktigt. Tanken med att genomföra tillfälliga konstprojekt, i mindre skala än de permanenta gestaltningar som planeras för platsen, är att öppna upp för konstnärer att ta initiativ till konstprojekt samt att skapa fler möjligheter för de konstnärer som är aktiva i kommunen eller i regionen att påverka vilken typ av konstprojekt som genomförs.
Att arbeta med tillfälliga konstprojekt ger möjlighet att friare utforska olika format och material. När en stadsdel byggs ut skapas också under tiden tillfälliga platser, ytor som uppstår mellan att något rivs och något nytt byggs, tillfälliga parker och stråk, byggstaket med mera. Här ser man möjligheter att med tillfällig konst kunna aktivera och använda dessa rum och platser som uppstår.
Vem kan lämna intresseanmälan?
Du som är konstnär/konstnärsgrupp kan lämna intresseanmälan. Med konstnär menas att du aktivt arbetar med skapande i någon form eller har utbildning från konstskola.
Du ska kunna visa upp minst ett tidigare genomfört konstprojekt/konstverk eller utställning. Det är inget krav att tidigare arbetat med offentlig konst. Det finns också en öppenhet för att du som konstnär kan föreslå en plats att placera din konst inom området i västa delen av Skeppsbron, eller en typ av plats som du skulle vilja föreslå ett projekt för.
Hur lämnar jag intresseanmälan?
Intresseanmälan ska bestå av 3 delar:
- Din/er idé i text på max 4000 tecken.
- En kortfattad presentation av dig själv/er i text.
- Bilder på minst ett tidigare genomfört konstverk/konstprojekt (om flera söker tillsammans så bifogas bilder på minst 1 konstverk/konstprojekt per sökande). Konstverk/projekt presenteras med bild och text, i pdf eller word-format.
Du/ni skickar intresseanmälan och/eller frågor till konst@jonkoping.se senast den 28/2. I ämnesraden skriver du: Open call Skeppsbron.
Svar om vilka idéer som går vidare till nästa steg ges via epost senast den 14/3.
Urvalsprocess
Konstprojekten direktupphandlas enligt LOU (lagen om offentlig upphandling), i enlighet med kommunens Riktlinjer för anskaffande av konstverk.
Urvalsprocessen sker i fyra steg:
- Konstnärer lämnar in intresseanmälan med en kortfattad projektidé (max 4000 tecken) som en jury sedan bedömer. Projektidén ska beskriva vad du/ni vill göra, i vilken teknik/material samt vilken typ av plats/platser konstverket kan uppföras på.
- Juryn väljer tre projektidéer som konstnärerna, i dialog med konstprojektledare, utvecklar till idéförslag. Konstnärerna arvoderas för detta arbete.
- De tre idéerna som gått vidare kommuniceras till Jönköpingsbor som får rösta på sin favorit med en motivering. Dessa röster fungerar som vägledande för juryn i steg fyra.
- Juryn utser ett eller fler vinnande förslag. Det vinnande förslaget/förslagen går vidare till produktion.
Juryn består av representanter från SMUAB, Jönköpings kommuns kultur- och fritidsförvaltning samt externa konstprojektledare.
Kriterier vid urval av idéer
- Idén ska uppvisa konstnärlig kvalitet.
- Idén ska vara nyskapande och uppvisa unicitet.
- Hur väl idén förhåller sig till föreslagen plats/ kontext.
- Hur väl idén framstår som genomförbar.
- Hur väl inskickade referensprojekt i kombination med föreslagen idé relaterar till uppdraget gällande praktik och uttryck.
Presentation av utvecklad idé
De 3 konstnärer/konstnärsgrupper som väljs ut av jury för att utveckla sin idé arvoderas med 10 000 sek vardera för att ta fram en enklare skiss, med förslag på budget och tidplan.
Budget för föreslagna projekt ska vara max 75 000 sek i konstnärligt arvode och 100 000 sek i produktionskostnad.
Modeller eller skalenliga ritningar begärs inte in i detta skede.
Anpassning av budget kan ske i samråd med konstprojektledare efter att de vinnande projekten valts ut.