Konsten i Skeppsbron
Konsten och kulturen har spritt sig till fler delar
av Skeppsbron. Som en del i satsningen på konst i Södra Munksjön har konstnärer fått fylla betongen med färg i form av muralmålningar och en enorm fasadvepa har satts upp.
Det senaste konstverket i Skeppsbron är ett 800 kvadratmeter stort och täcker en betongvägg i kvarter 3, ut mot Jordbrorondellen. Konstverket som är ett fotografi i storformat företsäller en svensk tallskog där konstnären Hanna Wildow bearbetat och getts fotot nya, okända dimensioner.
Vepan är det första av två konstverk som Wildow gör i Skeppsbron och det är tillfälligt. Under 2024 kommer hennes nästa verk upp i form av ett ljuskonstverk.
Läs mer om Hanna Wildows konst här
Muralmålningar
I Skeppsbron finns flertalet vackra muralmålningar att beskåda. Ibland behöver du lyfta blicken lite för att se dem, medan vissa finns mitt framför ögonen eller så gömmer de sig lite och dyker upp som en glad överraskning när du ser dem.
Det senaste tillskottet av muralmålningar finns gömd bakom informationstavlan på Hälsans stig. Christofer ”Sagie” Siwertz-Svedjeby heter konstnären som fyllt ytan med målningar som nästan kan liknas med fotografier.
Kulörta djur
På Skanskas initiativ kom den internationella konstnären Nina Valkhoff till kvarter 3 och målade en stor, fantastisk muralmålning på en av väggarna på Jordbruksverkets och Skogsstyrelsens nya kontor.
Ninas verk utmärker sig för sin kulörta palett och hennes motivvärld rör sig oftast kring djur och natur. Till kvarter 3 hämtade hon inspiration från djur och naturliv i Småland samt från myndigheternas verksamheter och huset hållbarhetsprofil.
Bild på målningen finns längst upp på denna sida.
50 meter betongvägg
På Cementgatan, längs med de nya bostäderna i kvarter 3 i Skeppsbron står en 50 meter lång betongvägg. Den fungerar som en skärm mot intilliggande byggområde.
I mitten av 2022 kom fem väletablerade muralkonstnärer till Skeppsbron och målade varsin målning. Väggen delades in i fem olika delar, där varje konstnär fick 10 meter att skapa sitt konstverk och sätta sin unika prägel på. Varje konstnär har ett alldeles eget unikt utryck men där kontrasten mellan de olika stilarna ter sig väldigt bra sida vid sida.
Betongväggen vid Cementgatan är inte permanent, men kommer få finnas där ett par år. Muralmålningarna blir därför ett ”tillfälligt”, föränderligt och levande inslag i stadsbilden.