Södra Munksjön logotyp, länk till startsidan.
Grafisk bild i röd och vid med texten open call, vilken idé är din favorit?

Urval tillfällig konst

Under våren fanns möjlighet för konstnärer att skicka in en ansökan om att få ställa ut sin konst tillfälligt i Skeppsbron. Nu vill vi veta vilket idé som du tycker bäst om och varför. Ditt svar påverkar vilket/vilka nya konstverk som kommer placeras i Skeppsbron.

Konstnär: Yuvia Maini

Titel: Bygga Bro

Idé: Tänk om du kunde blicka in i det förgångna. Tänk om du kunde bygga en bro mellan det som varit och det som är. Tänk om du fick segla med på en tidsresa till att bättre förstå din omgivning.

Historien finns överallt runtomkring oss. Den formar vägarna vi går, vardagen vi lever i, husen där vi bor, gatunamn, planritningar och strukturer. Listan är lång men hur ofta stannar vi egentligen upp och reflekterar över dåtidens närvaro i våra nybyggda bostadsområden?

“Brygga bro” är ett interaktivt konstverk som undersöker just detta. Genom att bygga en brygga mellan då och nu bjuds allmänheten in till en historiefika där vi tillsammans samtalar, delar och lär oss mer om Skeppsbrons unika historia.

Efter samtalet kommer de insamlade berättelserna och historiska materialet att bryggas samman till ett verk, som målas och programmeras på en existerande fasad i området. När förbipasserande sedan riktar sin mobilkamera mot konstverket kommer de historiska berättelserna väckas till liv genom nutida teknik och animation.

Verket växer fram i samarbete med invånare, lokala aktörer, arkivarier och föreningar. Historiska fotografier, arkitektur från då och nu, och intervjuer med boende i området ligger till grund för den visuella utformningen och placeringen av verket.

Plats: Platsen för verket är flexibelt men gärna på en fasad eller husvägg med god sikt och stadig ström av människor då verket är interaktivt och AR-tekniken gynnas av platta ytor och god upplysning.

illustrerade mönster i olika färger som är målade på en fasad. Mönstren rör sig när du tittar på den genom en mobiltelefon.

Konstnär: Johanna Fager

Titel: Du skrev. Jag lyssnade.

Idé: En installation om minne, förändring och tyst dialog mellan stad och individ. Där gator rivs och byggnader reser sig, bjuder verket in till en tyst konversation med platsen, historien och framtiden. Det personliga möter det gemensamma i en lågmäld, men bärande handling: att skriva.

I centrum står ett skrivbord, en stol, en skrivmaskin – symboler för mänskligt arbete och tanke. Objekt som påminner om människans roll i stadsomvandlingar och uppmanar besökaren att delta i en kollektiv berättelse om identitet, tillhörighet och förvandling.

I en öppen brevlåda samlas texterna, varje ord blir en del av ett samtal bortom platsen. Under ett skyddande tak, vid en solcellsdriven lampa, blir skrivandet en akt av närvaro. Alla installationens delar är förankrade i ett gemensamt trägolv, målade i en enhetlig färg och blir så ett visuellt brott från den omgivande miljön.

Du skrev. Jag lyssnade. fungerar som en symbol för de minnen och berättelser som riskerar att försvinna i stadsplaneringens brus; en barndoms gata; ett jobb; en kärlek; en oro för framtidens stadsbild. Installationen påminner om den komplexa relationen mellan det förflutna och det som ännu inte byggts, där varje berättelse har ett värde.

Skriv en tanke, ett minne. Fånga ett ögonblick.

Kanske någon svarar?

Plats: Installationen placeras på en stor, öppen markyta, gärna en parkeringsplats eller en rivningstomt, tillgänglig för besökare större delen av dygnet. Den ska vara orienterad mot områdets hjärta, vilket innebär att om den placeras på en öppen yta nära vattnet, ska skrivbordet och stolen vändas inåt, mot centrum av platsen.

Illustration på ett bord och en stol som står under en lampa mitt på en tom yta.

Konstnär: Erik Olsson

Titel: Upp med hakan!

Idé: Verket är ett människoansikte med avskalade uttryck, huvudet kommer fungera som en armatur och lysa. Installationen får representera människan i en förändring av tid och rum och vad omställningen gör med oss, att hen behöver sin plats någonstans i alla skeden. Från planering till implementering. Den kan också ses som en vän längs vägen.

Upp med Hakan!

är jag den jag vill vara
i ett nu, som aldrig tar slut
i upplevelsen av mig själv
och det invanda seendet

bilden av verkligheten
det osäkra jaget
ett tillstånd, men även
en slags förundran

med tvättad blick
på en öppen framtid
står jag i relation
till staden

Plats: En plats (befintlig lyktstolpe) som människor använder och har tillgång till under dygnets alla timmar. Verket ska synas dagtid men främst ta sin plats under kvällen och natten, det tilltalar mig att arbeta med nattlandskapet.

I förgrunden syns ett huvud som fungerar som gatubelysning, upphöjd på en pinne. I bakgrunden syns ett högt hus i rött tegel.
Det är inte tillåtet att göra rösta längre. Sista dag var den 9 juni.