Södra Munksjön logotyp, länk till startsidan.


| Skeppsbron

En grönskande park med människor som promenerar längs vattnet. I vattnet syns flertalet bryggor.

Nu börjar Skeppsbroparken byggas

Efter många års planering och väntan påbörjas nu byggnationen av den västra delen av Skeppsbroparken - en park med många rum!

Redan 2016 påbörjades arbetet med Skeppsbroparken i form av en medborgardialog. Där fick invånare i olika åldrar svara på vad de ville att en park skulle innehålla. Högst bland önskemålen fanns bland annat grönska, lekplatser, bryggor, planteringar och sittplatser - något som den nya Skeppsbroparken därför kommer att innehålla.

Med medborgardialogen i ryggen påbörjades planeringen av hur parken skulle byggas och se ut. Eftersom ett nytt erosionsskydd behövdes, högre marknivå för att slippa översvämningar och möjlighet att bygga bryggor, behövdes ett godkännande från Mark och Miljödomstolen. När den kom under 2023 kunde det sista arbetet göras innan det var möjligt att börja med byggnationen av parken.

I augusti 2024 drar arbetet med Skeppsbroparken äntligen igång. Det första som kommer byggas är erossionskydd och höjning av marknivån. Men även pålning för bryggor kommer ske i ett tidigt skede. Därefter påbörjas arbetet på land med att göra perenna planteringar, bygga flertalet olika lekplatser och att färdigställa bryggorna. Bland annat kommer en av bryggorna bli 100 meter lång och innehålla sittplatser. Ibland kommer arbetet stanna av och det beror på häckningsperionder för de djur som lever i och omkring Munksjöns södra strand.

Stundtals kommer du som rör dig i området att påverkas av byggnationen genom att promenadstråket längs Hälsans stig stängs av. Detta görs för din och byggarnas säkerhet. Istället kommer promenadstråket flyttas upp till Skeppsbrogatan. Byggnationen sträcker sig från Jordbrovägen i väster till Tallahovsesplanaden (Tallahovsgatan) i öster och beräknas pågå från augusti 2024 till december 2025 - måndag till fredag kl. 07-19.

Läs mer om den västra delen av Skeppsbroparken här!