Södra Munksjön logotyp, länk till startsidan.


|

Flygfoto trafikplats Ljungarum.

Ombyggnation, trafikplats Ljungarum (E4)

Just nu pågår ett arbete med att planera inför en ombyggnation av trafikplats Ljungarum där Riksväg 40 och E4:an möts. Efter ombyggnationen ska E4:an bli genomgående i trafikplatsen. Det är Trafikverket i samarbete med Jönköpings kommun och SMUAB som driver arbetet.

Varför?

Syftet med projektet är att öka kapaciteten och framkomligheten främst för den genomgående trafiken men även för att minska risken för incidenter.

SMUABs del

Eftersom SMUAB är ansvariga för stadsutvecklingen i området Fridhem, som är en del av hela Södra Munksjön, så är även vi en part i arbetet med trafikplats Ljungarum. För oss är det viktigt att vi får till anslutande vägar och kopplingar in i området samt att vi får till lösningar som passar den kommande intilliggande bebyggelsen.

Vad händer nu?

Trafikverket tar under våren 2022 fram en vägplan som beräknas vara klar 2025. Samråd för vägplanen är beräknat till 2023. Parallellt med detta gör Jönköpings kommun ihop med SMUAB en skissande studie för att se hur trafikplatsen kommer påverka de närliggande områdena Fridhem, Solåsen och Skeppsbron.

Utifrån skisserna som tas fram kommer arbete med detaljplan för delar av området påbörjas under 2022 och samråd beräknas hållas tillsammans med Trafikverkets vägplan 2023.

Läs mer om Trafikverkets arbete här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lär mer om kommunens arbete här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.