Södra Munksjön logotyp, länk till startsidan.


| Utvecklingsbolaget,Skeppsbron,Munksjö fabriksområde,Solåsen / Fridhem,Stationsområdet,Östra Munksjön

Visionsbild över södra Munksjön

Visionsbild över södra Munksjön.

Södra Munksjön nominerad till Planpriset 

Jönköping är en av fyra kommuner som är nominerad till Planpriset 2019 för bästa samhällsplanering. Detta för sitt arbete med utvecklingen kring Södra Munksjön.
– Det är väldigt kul och hedrande att vi är nominerade till Planpriset. Det känns som ett kvitto på att vi bygger en ny hållbar stadsdel, säger Henrik Gustafsson VD för Södra Munksjön Utvecklings AB.

Nomineringen är för planarbetet med en utvidgad innerstad runt Munksjön, där bland annat Munksjöstaden och Skeppsbron ingår. Grunden är tankarna i Stadsbyggnadsvision 2.0  som sattes redan 2008/2009 och visionen har handlat om hur man ska göra en bra plan för en ny bebyggelse runt Munksjön.

– Jönköping sticker ut nationellt därför att vi tagit ett långsiktigt grepp om ett stort område för att bygga vidare på innerstaden, säger Bengt Mattias Carlsson, stadsarkitekt på Jönköpings kommun.

Planpriset instiftades 1992 av dåvarande SAR, Svenska Arkitekters Riksförbund, och delas sedan 2002 ut av Sveriges Arkitekter. Det går till en kommun för ett väl utfört planarbete som behandlar en angelägen fråga. Fyra kommuner nomineras och priset delas ut vid Sveriges Arkitekters Arkitekturgala tisdag den 19 mars. Juryn för priset utses av Sveriges Arkitekters Akademi för fysisk planering.

– Årets nominerade har ett stort hållbarhetsfokus. De visar hur social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet hör ihop och hur de kan uppnå större effekt när de samverkar. God samordning och samverkan mellan aktörerna gör också att man kan nå betydligt längre, säger Birgitta Lööf, arkitekt SAR/MSA och juryns ordförande, i ett pressmeddelande från Sveriges Arkitekter.

I dag leds arbetet av det kommunala bolaget Södra Munksjön Utvecklings AB och arbetet med området kring sjön i full gång och det första spadtaget för Jordbruksverket och Skogsstyrelsens nya kontor har redan tagits. 

Målsättningen har hela tiden varit att bygga om det befintliga industriområdet till kontor, bostäder och verksamheter. Juryn skriver i sin motivering ”arbetssättet präglas av målmedvetenhet, uthållighet och en förmåga att skapa samsyn hos många aktörer kring den långsiktiga visionen. Det stärker kommunen i förhandlingarna med stat och region så att de kan få maximal nytta av en kommande satsning på Götalandsbanan och ger kraft och konsekvens åt detaljplanearbetet.”

Planpriset kommer att delas ut under Arkitekturgalan den 19 mars Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. i Stockholm.